Verbod op PFAS/PFHxA in blusschuim: wat je moet weten.

De Europese Commissie heeft de PFHxA-verordening (EU) 2024/2462 gepubliceerd, die vanaf 2026 aanzienlijke beperkingen oplegt aan het gebruik van PFAS-houdend blusschuim. Dit betreft specifieke toepassingen, terwijl er al een algemene PFAS-verordening voor draagbare brandblussers is gepland. De druk om te handelen is nu groter dan ooit – de tijd om over te stappen op fluorvrije alternatieven is nu gekomen.

1e PFHxA Verordening 2024: nieuwe beperkingen vanaf 2026

Vanaf 10 april 2026 mogen blusschuimen die PFHxA bevatten in bepaalde gebieden niet meer worden gebruikt als ze de volgende grenswaarden overschrijden:

– 25 ppb voor PFHxA en zouten daarvan
– 1000 ppb voor PFHxA-gerelateerde stoffen

De betrokken toepassingen omvatten blusschuim voor trainingsdoeleinden, openbare brandweerdiensten en, vanaf 2029, de burgerluchtvaart.

2. algemene PFAS-beperking in de planning

Naast de PFHxA-verordening is er een uitgebreide PFAS-verordening in voorbereiding, die ook betrekking zal hebben op draagbare brandblussers. Dit toont duidelijk aan dat een omschakeling naar PFAS-vrije alternatieven noodzakelijk is.

3. onze fluorvrije alternatieven

We bieden al hoogwaardige, PFAS-vrije blusmiddelen. We bieden ook ombouwsets voor brandblussers met patronen, op voorwaarde dat deze nog niet in werking zijn gesteld.

Grijp de kans om nu over te stappen op toekomstbestendige, milieuvriendelijke oplossingen. We ondersteunen je graag met onze ervaring.

Lees voor meer informatie over de PFHxA Verordening (EU) 2024/2462 en de invloed ervan op textiel, leer en voedselverpakkingen ons laatste blogartikel en ontdek hoe u zich het beste kunt voorbereiden op de nieuwe regelgeving: Naar het artikel

Met het oog op de toekomst van brandbeveiliging en ons milieu willen we je informeren over een belangrijke ontwikkeling die elk bedrijf aangaat: het aanstaande verbod op PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen). PFAS staan ook bekend als “voor altijd chemische stoffen”, omdat ze zeer moeilijk af te breken zijn door het milieu. Volgens de huidige status, het gebruik van alle PFAS-bevattende blusschuimen volledig verboden zal zijn binnen vijf jaar nadat deze verordening van kracht is geworden.

Huidige status van regelgeving.

De Europese Unie wil het gebruik van PFAS beperken vanwege hun langdurige negatieve impact op het milieu en de gezondheid. Deze chemische stoffen zijn aanwezig in een breed scala aan producten, bijvoorbeeld in huishoudelijke apparaten, kleding, voedselverpakkingen, persoonlijke verzorgingsproducten, Tefflon-producten, chip- en elektronica-industrie en in e-mobility, waaronder in blusschuim, en staan in de belangstelling vanwege hun slecht afbreekbare en potentieel gevaarlijke eigenschappen. Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) heeft aanbevelingen gedaan voor overgangsperioden om de industrie in staat te stellen over te schakelen op fluorvrije alternatieven zonder de brandveiligheid in gevaar te brengen. Bijzondere nadruk wordt gelegd op de noodzaak om de uitstoot van PFAS in het milieu te minimaliseren en tegelijkertijd de veiligheid te waarborgen.

Momenteel beschreven overgangsperioden.

  • Zes maanden na de inwerkingtreding van het verbod is het op de markt brengen van brandblussers die PFAS/PFHxA bevatten niet langer toegestaan.
  • Binnen vijf jaar na de invoering van de verbod is het gebruik van brandblussers die PFAS/PFHxA bevatten niet langer toegestaan.
  • Voor de scheepvaart zou een uitfaseringsperiode van vijf jaar kunnen worden voorgesteld.
  • Brandweerkorpsen van: Luchthavens, strijdkrachten, offshore en onshore, olie/gas- en energiecentrales, afvalverwijderingslocaties, voedsel- en metaalproductie en de verwerkende industrie kunnen een overgangsperiode van 10 jaar krijgen nadat de verordening van kracht wordt.

Op basis van de beschikbare informatie en de huidige discussies over regelgeving gaan we ervan uit dat het verbod op blusschuim dat PFAS/PFHxA bevat zou in de eerste helft van 2025 gepubliceerd kunnen worden.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze beoordeling is gebaseerd op de bronnen die momenteel beschikbaar zijn en dat een officiële bevestiging door de Europese Unie of individuele lidstaten is nog in behandeling. Ondanks deze onzekerheid zijn we ervan overtuigd dat de richting naar een verbod duidelijk is.

Onze maatregelen en aanbevelingen.

Vooruitlopend op deze veranderingen zijn we al begonnen ons productassortiment aan te passen met fluorvrije blusmiddelen die nu al voldoen aan de komende regelgeving en tegelijkertijd een effectieve brandbeveiliging bieden. We zijn ervan overtuigd dat deze verandering niet alleen voldoet aan een wettelijke vereiste, maar ook een belangrijke bijdrage levert aan de bescherming van het milieu en de volksgezondheid.

We raden onze klanten aan de komende wijzigingen actief te ondersteunen en de introductie van fluorvrije alternatieven te overwegen. Ons team staat klaar om u te ondersteunen bij het selecteren en implementeren van de juiste oplossingen.

Actiestappen voor uw bedrijf.

  • Waardering van de portefeuille: Controleer je huidige blusmiddelen en identificeer de middelen die PFAS/PFHxA bevatten.
  • De overstap plannen: Begin vroeg met plannen voor een soepele overgang.
  • Begeleiding en ondersteuning: Profiteer van onze expertise om de optimale PFAS/ PFHxA-vrije oplossingen voor uw behoeften te vinden.

We willen u bedanken voor uw vertrouwen in onze producten en diensten en voor uw inzet om met ons samen te werken aan een betere toekomst. duurzamere en veiligere brandbeveiliging om te werken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie of ondersteuning.

Aanpassing van verzekeringscontracten aan PFAS-risico’s.

Verzekeraars bereiden zich in toenemende mate voor om hun polissen aan te passen aan de risico’s van perfluor- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). Dit houdt met name de introductie in van specifieke uitsluitingsclausules voor PFAS-gerelateerde claims. PFAS, vaak “eeuwigdurende chemicaliën” genoemd, zijn het onderwerp van milieuregelgeving en juridische geschillen, wat leidt tot aanzienlijke aansprakelijkheids- en regelgevingsgeschillen. Verzekeraars zijn begonnen met het opnemen van dergelijke uitsluitingsclausules in hun algemene aansprakelijkheidsverzekeringen (CGL) om claims met betrekking tot PFAS-schade expliciet uit te sluiten.

Het is daarom raadzaam voor bedrijven die mogelijk worden getroffen door PFAS-gerelateerde claims om hun bestaande en eerdere polissen zorgvuldig te herzien en samen te werken met advocaten om potentiële dekkingsgebieden te identificeren en toekomstige verzekeringsbehoeften met betrekking tot PFAS-risico’s te beoordelen.

Waar moet ik op letten als ik mijn schuimblussers ga vervangen?

Met het oog op het aanstaande verbod op blusmiddelen die PFAS/ PFHxA bevatten, raden we sterk af om dergelijke middelen te blijven gebruiken voor navullingen. In plaats daarvan raden wij aan om over te stappen op fluorvrije blusmiddelen. Dit is niet alleen een duurzamere, maar ook een economischere optie.